Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Імпорт електроенергії з ЄС

Вийти з темряви: три переваги від імпорту електроенергії з ЄС для українців

Росія продовжує нищити енергетичну систему України, щоб не лише занурити українців у суцільну темряву, а й створити масштабну гуманітарну катастрофу та підірвати моральний дух. 

Через постійні масовані ракетні удари понад 50% енергетичної інфраструктури пошкоджено. Як наслідок «Укренерго» змушене запроваджувати графіки відключення електроенергії. Ситуація достатньо критична, і попри те, що українці тримаються мужньо – намагаються підлаштовувати свій побут та роботу під нові реалії, ситуація вимагає постійного балансування енергосистеми у критичних умовах, аби забезпечити безперебійну роботу підприємств, об’єктів критичної інфраструктури та житлового сектору.

Варто зазначити, що ще у березні 2022 року Україна від’єдналась від енергосистеми білорусі та росії та приєдналася до об’єднаної енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E. Це відкрило нам можливості як для імпорту, так і експорту електроенергії до ЄС. І до речі, той самий експорт вже приніс Україні прибуток до бюджету. У жовтні 2022 року Україна на експорті електроенергії заробила $113,4 млн. До порівняння, рік тому прибуток склав лише $26,36 млн. Та через масовані ракетні обстріли країни-терориста про експорт нині не може йти й мова, адже Україні не вистачає потужностей аби покрити хоча б внутрішній попит.

Як зазначає Укренерго: “дефіцит енергопотужностей залишається суттєвим через 12 ракетних атак ворога та 14 ударів БПЛА по енергооб’єктах. Крім цього, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі та знаходяться під контролем ворога.”

Однією з можливостей зменшення цього дефіциту, наприклад, під час чергової ракетної атаки країною-терористом, може стати імпорт електроенергії з ЄС. А зменшення дефіциту електроенергії означатиме коротші терміни відключення світла.

Експертка з енергетичних питань Мережі захисту національних інтересів «АНТС» Юлія Солодчук назвала три переваги від імпорту електроенергії з ЄС для українців:

1. Збалансування енергосистеми.

Кожної секунди ми маємо споживати стільки електроенергії, скільки її виробляє енергосистема – це й означає балансування електроенергії. Порушення цього балансу призведе до порушень в системі.

У кризових ситуаціях, імпорт з ЄС може стати саме тією страховкою, яка буде допомагати нашій енергетичній системі. Простіше кажучи, після чергової ракетної атаки країни-терориста, через яку наша енергосистема може знову постраждати й буде не здатна генерувати електрику в кількості необхідній для забезпечення світлом всіх українців, саме світло з Європи може стати тією «рятівною рукою допомоги», яка допоможе балансувати енергетичну систему. Україна вже імпортувала електроенергію потужністю 1 МВт протягом двох годин у тестовому режимі, щоб перевірити технічні можливості системи та здійснює невеликий імпорт з 1 січня цього року. І хоча його обсяги невеликі та не зможуть перекрити весь дефіцит, а лише менше ніж 10% потреб електроенергії, однак, це може забезпечити більш стабільне функціонування енергосистеми в цілому та, зокрема, в критичних ситуаціях.

Зараз встановлені ліміти на імпорт електроенергії з ЄС в обсязі 500 МВт. Україна веде перемовини щодо їх збільшення у два або три рази – до 1000-1500 МВт. Зокрема, Укренерго вже зверталось до Єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон з проханням посприяти розв’язанню цього питання.

Та варто зазначити, що крім технічного аспекту є й фінансовий. Вартість електроенергії в Європі в чотири-п’ять разів вища, ніж в Україні (залежно від країни ЄС), тому вартість такого імпорту коштуватиме додаткових витрат з державного бюджету. Однак цей імпорт буде точно коштувати дешевше, ніж повний блекаут у країні. Тому добре мати всі можливі інструменти для забезпечення балансу енергосистеми.

2. Перерозподіл генеруючих потужностей

Як вже зазначалось, електроенергія в ЄС у рази дорожча, ніж в Україні. Саме тому Кабмін дозволив підприємствам, які імпортують електроенергію з країн ЄС, отримувати безперервне живлення, тобто не залежати від графіків відключень електроенергії. Уряд у такий спосіб створює додаткові стимули для бізнесу імпортувати більше електроенергії, що в кінцевому результаті дозволить перерозподілити вивільнені потужності української генерації, а отже призведе до зменшення обсягу небалансу електроенергії та кількості відключень абонентів.

Для цього Кабмін прийняв постанову «Про затвердження Положення про особливості імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 років в умовах правового режиму воєнного стану в Україні», яка передбачає впровадження цих гарантій до 30 квітня.

3. Підвищення стійкості енергосистеми

Наша енергетична система перебуває в постійному стані загрози, оскільки ми не можемо передбачити як часто та з якою інтенсивністю росія продовжить свої ціленаправлені напади на цивільну та критичну інфраструктуру. Приєднання до ENTSO-E та перетоки електроенергії з ЄС в Україну та навпаки, що забезпечує балансування енергомережі – підвищує загальний рівень опору та стійкості нашої системи, що є критично важливо в умовах війни.

Як підсумок, через російські масовані ракетні удари Україна має шалений дефіцит в енергосистемі, який можемо покрити за рахунок імпорту. І саме Європа може нам у цьому допомогти, бо має електроенергію для експорту. І попри те, що частка імпорту буде невелика та не зможе перекрити весь наш дефіцит електроенергії, це все одно є одним найдієвіших інструментів для балансування енергосистеми та зменшення кількості відключень світла.