Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Статті

Статті Андрія Любарця

«Євроінтеграція» шкіл: як європейські підходи змінюють українську освіту


EUROSCOPE
Автор: Андрій Любарець

Стаття на прикладі реформи системи шкільної освіти в Україні, що розпочалась у 2016 році, демонструє як орієнтація на європейські стандарти може стати поштовхом до давно необхідних Україні змін, навіть у тих галузях, де немає чітких вимог до України від ЄС.

Євроінтеграція: інституційний і кадровий вимір


EUROSCOPE
Автор: Андрій Любарець

У статті детально проаналізовані кадрові та інституційні аспекти наближення України до Європейського Союзу, зокрема описані системні проблеми у взаємодії між різними гілками влади, незавершеність реформи апарату державного управління та нестача освіти у сфері європейського права.

Як ЄС відповідає на найбільш нагальні виклики для демократії?


РУБРИКА
Автор: Андрій Любарець

У цьому тексті на прикладі трьох ініціатив (інструмент European Citizens’ Initiative, Регламент про прозорість і таргетування політичної реклами та Європейський акт свободи медіа) ми показуємо як ЄС вирішує новітні виклики для демократичного устрою. Текст доводить, що ЄС все ще здатний ефективно реагувати на загрози своїм базовим цінностям.

«Єдині новини», «телего-марафон», «закрита» Рада: експерти — про виклики для медіа та інформаційної політики у 2024-му


Детектор Медіа
Автор: Андрій Любарець

Стаття підбиває підсумки форуму “Інформаційна політика та виклики для медіа в контексті євроінтеграції та воєнного стану”, організованого проєктом Euroscope. У статті наведені думки провідних експертів щодо ключових викликів для медіа та інформаційної політики, серед них проблема порушення плюралізму телевізійного медіаландшафту, зростання популярності соціальних мереж як джерела інформації та проблеми із доступом журналістів до Верховної Ради.

Статті Маріанни Онуфрик

Україна і ЄС: беруть лише тих, хто не ображає дітей


РУБРИКА
Автор: Маріанни Онуфрик

У статті детально описується реформа деінституціалізації як одна з ключових у сфері прав людини та соціальної політики в контексті євроінтеграції. Зокрема, у статті пояснюється зміст деінституціалізації, чому ця реформа є такою важливою для ЄС, яка ситуація з інтернатами в Україні станом на сьогодні і що потрібно зробити, щоб вони стали непотрібні, а також скільки коштує ця реформа.

Соціальні питання в бюджеті 2023: чи є євроінтеграційний поступ?


РУБРИКА
Автор: Маріанни Онуфрик

У статті здійснено аналіз статей Державного бюджету на 2023 рік на предмет фінансування заходів соціального захисту населення, а також як ЄС долучився до підтримки українців. Крім того, у статті проаналізовано, хто є найбільш привілейованими категоріями в контексті соціального захисту, як бюджетні пріоритети допомагають повертати українців додому з вимушеної міграції та як мають змінитися ці пріоритети, щоб наблизитися до ЄС.

Як Україні виконати вимоги ЄС у соціальній сфері?


РУБРИКА
Автор: Маріанни Онуфрик

У статті авторка окреслює і пояснює 5 загальних принципів виконання вимог до вступу України в ЄС, щоб це відбулося у заплановані строки і за підтримки ЄС: дотримання прав людини; якісна і чесна комунікація реформ з суспільством та партнерами; задоволення запиту суспільства на справедливість, особливо у соціальній сфері; орієнтація політики на подолання складних життєвих обставин, а не підтримку життєдіяльності; комплексний і міжвідомчий підхід до вирішення проблем.

Євроінтеграція у соціальній сфері: результати першого року зусиль


KyivPost
Автор: Маріанни Онуфрик

У статті описано чого вдалося досягти Україні в соціальній сфері для виконання вимог членства в ЄС і що ще належить зробити. Протидія дискримінації, захист прав національних меншин, деінституціалізація, політика у сфері зайнятості, законодавство у сфері колективних договорів та угод, забезпечення права осіб з інвалідністю на працю – це саме ті сфери, де вдалося досягти поступу.

Досвід країн ЄС у пенсійному забезпеченні: що варто імплементувати в Україні вже зараз


РУБРИКА
Автор: Маріанни Онуфрик

Здійснено аналіз пенсійних систем країн ЄС, які займають найвищі сходинки у світових тематичних рейтингах. Так, виявлено, що основними характеристиками стійких та адекватних систем пенсійного забезпечення є наявність обовʼязково-накопичувального та/або умовно-накопичувального рівня, а також автоматичних регуляторів при зміні очікуваної тривалості життя чи інших демографічних показників.

Гідна пенсія чи вступ до ЄС: що має зʼявитися раніше? Або Нова причинно-наслідкова дилема для України


РУБРИКА
Автор: Маріанни Онуфрик

Перераховано основні характеристики пенсійної політики в Україні, які мають нас наблизити до вступу в ЄС: добробут на пенсії напряму залежить від дитинства; освіта має бути доступна для всіх; актуальний і доступний ринок праці для всіх людей; система охорони здоровʼя має розвиватися в напрямку профілактики і довгострокового догляду; житлова інфраструктура має відповідати потребам осіб похилого віку; зміцнення суспільного договору та довіри до держави.

Як забезпечити прозорість та інклюзивність Плану України в рамках Ukraine Facility: загалом та в частині дотримання прав людини, зокрема


РУБРИКА
Автор: Маріанни Онуфрик

У статті приділено увагу Фонду Ukraine Facility покликаний забезпечити короткострокове та середньострокове фінансування потреб України на відновлення та реконструкцію впродовж 2024-2027 років з боку ЄС у розмірі 50 млрд євро. Зокрема, йдеться про те, що розробка документу Українським урядом відбувалася не прозоро, кулуарно та не враховувала, власне, пріоритетів євроінтеграції означених ЄС щодо України.

Вимога ЄС щодо деінституціалізації послуг для людей з інвалідністю в Україні: чому це важливо і з чого почати?


РУБРИКА
Автор: Маріанни Онуфрик

Україна для виконання вимоги ЄС щодо деінституціалізації має здійснити перехід від догляду за особами з інвалідністю у закладах – до послуг на рівні громади, коли людина навіть маючи найскладніші порушення розвитку живе вдома або у будинку підтриманого проживання. У даній статті описано важливість та можливості такого переходу.

Європарламент підтримав Ukraine Facility: які заходи можуть бути профінансовані у соціальній сфері?


РУБРИКА
Автор: Маріанни Онуфрик

У статті окреслено напрями реформування у сфері соціальної політики, які можуть бути фінансово підтримані Фондом ЄС Ukraine Facility: гендерна рівність, психічне здоровʼя, права осіб з інвалідністю, деінституціалізація, інклюзивне зростання, боротьба з бідністю, створення робочих місць, зміцнення соціального діалогу та послуг, створення умов для повернення українців додому та задоволення потреб молодих ветеранів війни.

Памʼятка українській владі до Всесвітнього дня дитини


ДЗЕРКАЛО ТИЖНЯ
Автор: Маріанни Онуфрик

У фокусі цієї статті — вимоги та рекомендації наших міжнародних партнерів, які сьогодні підтримують українських дітей. Зокрема, проаналізовано рекомендації Комітету ООН з прав дитини та Європейської Комісії, які збігаються в таких напрямах:  деінституціалізація, розвиток інтегрованих соціальних послуг для дітей та сімей з дітьми; ухвалення рішень в найкращих інтересах дитини.

Про Колю


ДЗЕРКАЛО ТИЖНЯ
Автор: Маріанни Онуфрик

Ця стаття мала бути про Міжнародний день людей з інвалідністю, євроінтеграцію та деінституціалізацію. Але на відміну від більшості політиків, які багато говорять про інвалідність раз на рік із нагоди цього «свята», авторка написала історію про реальну людину, яка з народження приречена нашою системою заживо гнити в інтернаті.

Три євроінтеграційні досягнення у соціальній і гуманітарній сферах у 2023 році


РУБРИКА
Автор: Маріанни Онуфрик

Підведено підсумки євроінтеграційного прогресу України у сфері соціальної та гуманітарної політики станом на кінець 2023 року. Зокрема, відзначено законодавство про національні меншини, деінституціалізацію та зайнятість осіб з інвалідністю.

Як у 2024 році використають 470 мільярдів на соціальну сферу


Економічна правда
Автор: Маріанни Онуфрик

У статті описані позитивні тенденції в бюджеті соціальної сфери є, але вони значно відстають від швидкості появи нових викликів. Зокрема, йдеться про те, що у 2024 році Уряд планує реалізувати кілька експериментів у соціальній сфері, не всі з яких, на жаль, сприятимуть євроінтеграції.

Міграційна політика України: чи може ужитися в одному документі євроінтеграція і повернення українців?


РУБРИКА
Автор: Маріанни Онуфрик

Проаналізовано останні тенденції розвитку міграційного законодавства у ЄС, яке наразі не є категоричним і загалом не передбачає повної гармонізації з національним законодавством. Проте, ситуація змінюється і вже зараз Україна має слідкувати за цими тенденціями, щоб не лише виконати вимоги Європейської Комісії в цій сфері, але й захистити свої національні інтереси, зокрема сприяти поверненню українців додому з вимушеної еміграції після повномасштабного вторгення.