Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд стейкхолдерів | Глава 19. Соцполітика

Урядова координація: 

Міністерство соціальної політики є головним органом виконавчої влади, відповідальним за соціальну політику в Україні. Станом на кінець 2023 року міністерство очолює Оксана Жолнович. Заступником Міністра з питань європейської інтеграції є Ірина Постоловська. У складі міністерства також функціонує Директорат стратегічного планування, координації політики та євроінтеграції, до якого входить експертна група з питань євроінтеграції.

За положення, пов’язані з працевлаштуванням, відповідальне міністерство економіки України. У складі міністерства функціонує Департамент праці та зайнятості, який очолює Роман Поклонський. 

Важливим органом політики у цій галузі також є Державна служба зайнятості (Державний центр зайнятості). Серед завдань установи – аналіз стану ринку праці, сприяння громадянам у підборі роботи, а роботодавцям – у доборі працівників. Її діяльність спрямовується та координується Міністерством економіки України. 

Питаннями безпеки, гігієни та охорони праці в Україні займається Державна служба з питань праці (Держпраці), центральний орган виконавчої влади, утворений у 2014 році у результаті злиття Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки та Державної інспекції з питань праці.

Законодавча база:

Базовий закон України про соціальні послуги (№ 4607) був ухвалений у 2019 році (останні правки до нього вносились у 2022 році). Закон про зайнятість населення (№ 5067-VI) – у 2013 році (остання правка у 2023 році).

На законодавчому рівні соціальними проблемами та питаннями працевлаштування займається комітет ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Механізми громадського контролю

У складі міністерства соцполітики функціонує громадська рада – постійний колегіальний виборний консультативно-дорадчий орган.

Ще одним консультативним органом також є національна тристороння соціально-економічна рада, що складається з 20 членів профспілкової сторони, 20 членів сторони роботодавців та 20 членів сторони органів виконавчої влади. Установа діє в Україні з 2011 року. Серед її функцій – встановлення соціального діалогу щодо стратегії економічного і соціального розвитку та трудового права.Серед найвпливовіших громадських організацій з експертизою у сфері соцполітики:
Національний інститут стратегічних досліджень
Мережа захисту національних інтересів “АНТС”
CEDOS
Інститут суспільно-економічних досліджень
Разумков Центр