Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд стейкхолдерів | Глава 3. Право заснування та свобода надання послуг

Інституції та законодавча база

Урядова координація 

Ця глава регулює специфіку надання транскордонних послуг і забезпечує визнання професійних кваліфікацій для громадянина будь-якої країни ЄС в Україні. Окрім того, глава також регулює узгодження надання поштових послуг різними країнами ЄС. Впровадження цієї глави переважно пов’язане з прийняттям регуляцій і договорів, а не з роботою окремих інституцій.

Попри це, міністерство економіки України можна вважати ключовим органом, що забезпечує реалізацію політики у галузі. Міністром економіки та першим віцепрем’єр-міністром наразі є Юлія Свириденко. В апараті міністерства функціонує Департамент економічного співробітництва з Європейським Союзом та країнами світу.

Міністерство цифрової трансформації запустило у кінці 2023 року бета-тестування програми електронного резидентства uResidency, дозволить іноземцям зареєструвати бізнес в Україні

Надання поштових послуг в Україні регулює міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Очолює міністерство Олександр Кубраков, який також обіймає посаду віцепрем’єр-міністра з відновлення України. Заступником міністра з питань європейської інтеграції є Анна Юрченко. У структурі міністерства діє Директорат стратегічного планування та європейської інтеграції.

Законодавча база

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку є головним законодавчим органом, відповідальним за сферу.

Механізм громадського контролю

При міністерстві економіки та міністерстві інфраструктури функціонують громадські ради.