Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд стейкхолдерів | Глава 7. Право інтелектуальної власності

Урядова координація:

Основним органом, відповідальним за регуляцію інтелектуального права в Україні, є створений у 2019 році Департамент розвитку сфери інтелектуальної власності, що працює у рамках Міністерства економіки України. Основним завданням департаменту є забезпечення формування та реалізація державної політики у сфері інтелектуальної власності, зокрема заходів щодо приведення законодавства України у відповідність з нормами законодавства ЄС у сфері інтелектуальної власності.

Важливою структурою у системі захисту права інтелектуальної власності в Україні  також є утворена у 2020 році державна організація Національний орган інтелектуальної власності, яке виконує функції державного підприємства “Український інститут інтелектуальної власності” (Укрпатент). Орган займається переважно наданням публічних послуг. Наприклад, поданням заявок на державну реєстрацію авторського права, виданням патентів і свідоцтв тощо.

Права промислової власності в Україні захищаються відразу кількома правоохоронними органами – Національною поліцією, Бюро економічної безпеки, СБУ, Прокуратурою та Держмитслужбою.

Спеціалізований Вищий суд з питань інтелектуальної власності (IP-court) був формально створеним у 2017 році, втім досі не розпочав свою роботу, оскільки все ще не був завершений відкритий конкурс суддів. Суд був створений з метою забрати з розгляду інших судів справи щодо винаходів, реєстрації, визнання торговельної марки та інших аспектів захисту інтелектуального права.

Законодавча база:

Новий фундаментальний закон щодо інтелектуального права був прийнятий у 2022 році, і замінив застарілий закон 1993 року, у який раніше вносились численні правки.

У березні 2023 року також був прийнятий закон щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності, який імплементував Директиву ЄС № 2004/48 про права інтелектуальної власності.

У кінці 2019 року вперше була розроблена стратегія розвитку сфери інтелектуальної власності, вона була розрахована на 2020-2025 роки. Втім, зрештою Стратегія не була остаточно затверджена.

Механізм громадського контролю

Проблеми інтелектуальної власності в Україні досліджують зокрема такі громадські організації як:
Інститут економічних досліджень та політичних консультацій
Центр демократії та верховенства права
Фундація Dejure