Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд стейкхолдерів | Глава 22. Регіональна політика та координація структурних інструментів

Інституції та законодавча база

Урядова координація:

Центральним урядовим органом, який координує регіональну політику в Україні є Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Заступником міністра з питань європейської інтеграції є Анна Юрченко. У структурі міністерства діє Директорат стратегічного планування та європейської інтеграції. Чинний міністр Олександр Кубраков також обіймає посаду віцепрем’єр-міністра з відновлення України. 

Міністерство було утворене у кінці 2022 року шляхом об’єднання двох міністерств – міністерства інфраструктури та міністерства розвитку громад. Фактично, за оцінкою експертів, після цього об’єднання в Україні зник орган влади, що безпосередньо займається державною регіональною політикою на центральному рівні. Для прикладу, у переліку політик, формуванням яких займається нове міністерство не зазначена “регіональна політика” Наразі триває процес реорганізації Міністерства розвитку громад та територій.

Післявоєнним відновленням України буде займатись створене у 2023 році Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури. Відомство є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Віцепрем’єр-міністра з відновлення України. Установа була створена на базі Держагентства інфраструктурних проєктів та Держагентства автомобільних доріг.

Регіональні адміністрації, що фінансуються з державного бюджету, відповідають за реалізацію регіональної політики на обласному рівні. Своєю чергою, реформам на обласному рівні сприяють Агенції регіонального розвитку, неприбуткові установи, що утворюється з метою ефективної реалізації державної регіональної політики в регіоні.

Законодавча база:

Базовим законом у цій галузі є закон «Про засади державної регіональної політики», прийнятий у 2015 році, який фактично запустив реформу децентралізації в Україні. 

Низка законів також була ухвалена у рамках децентралізації, що відбувалась в Україні з 2014 року (закон про добровільне об’єднання територіальних громад, зміни у закон про місцеві державні адміністрації)

У 2020 році була прийнята державна стратегія регіонального розвитку України-2027. 

На законодавчому рівні регіональною політикою займається комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Механізм громадського контролю

Громадська рада функціонує при міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України. За допомогою цієї структури відбуваються консультації міністерства з громадськістю. Також громадська рада функціонує при Державному агенстві відновлення. Важливою ланкою громадського контролю регіональної політики та проведення децентралізації є об’єднання територіальних громад, зокрема таких як Асоціація міст України, Всеукраїнська асоціація об’єднаних територіальних громад, Всеукраїнська асоціація громад, Українська асоціація районних та обласних рад. Серед громадських організацій з експертизою у галузі:
Центр спільних дій
Мережа захисту національних інтересів “АНТС”
CEDOS
Transparency International Ukraine
Центр політико-правових реформ