Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд стейкхолдерів | Глава 11. Сільське господарство та розвиток села

Інституції та законодавча база

Урядова координація: 

Основним урядовим органом, відповідальним за сільськогосподарську політику в Україні є Міністерство аграрної політики та продовольства України, яке з 2022 року очолює Микола Сольський. У складі міністерства функціонує Департамент міжнародної співпраці та євроінтеграції, а в його складі, своєю чергою, відділ з питань європейської інтеграції.

Питання розвитку села (rural development) знаходяться у спільній компетенції Міністерства аграрної політики та Міністерства економіки України. Зокрема, міністерство економіки координує надання міжнародних грантових програм для українського бізнесу у регіонах.

Європейська Комісія очікує від України призначення органу, відповідального за управління та контроль державних витрат на сільське господарство, окремий від керівного органу управління у галузі. Втім, наразі такий орган ще не був створений.

2022 року для розв’язання питань щодо розвитку транзитного потенціалу і логістики у складі уряду була створена Координаційна рада з питань логістики в сільському господарстві.

Законодавча база:

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики є найвищим законодавчим органом, відповідальним за аграрну політику в Україні.

Базовий закон про державну підтримку сільського господарства був ухвалений 2004 року. Остання правка до нього була внесена 2023 року.

Національна економічна стратегія 2030 охоплює зокрема сферу розвитку сільського господарства та сільського розвитку.

Механізми громадського контролю

При міністерствах аграрної політики та економіки функціонують громадські ради, що працюють як консультативно-дорадчі органи. Серед найвпливовіших громадських організацій у сфері аграрної політики:
Інститут економічних досліджень та політичних консультацій
Київська школа економіки
Мережа захисту національних інтересів “ANTS”
Екодія
Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР)
Український клуб аграрного бізнесу
Національна асоціація сільськогосподарських консультаційних служб України