Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд стейкхолдерів | Глава 12. Безпека харчових продуктів, ветеринарна та фітосанітарна політика

Інституції та законодавча база

Безпека харчових продуктів в Україні є спільною відповідальністю міністерства аграрної політики та міністерства охорони здоров’я. 

Міністром аграрної політики з 2022 року є Микола Сольський. У складі міністерства аграрної політики функціонує Департамент міжнародної співпраці та євроінтеграції, а в його складі, своєю чергою, відділ з питань європейської інтеграції.

Міністерство охорони здоров’я з 2021 року очолює Віктор Ляшко. Посаду заступника Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції посідає Марина Слободніченко. У структурі міністерства діє управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції під керівництвом Лесі Українець.

Безпосередньо ветеринарною та фітосанітарною політикою в Україні опікується центральний орган виконавчої влади Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба). Орган був утворений у 2014 році на базі реформованої Державної ветеринарної та фітосанітарної служби. У складі служби працює Департамент міжнародного співробітництва, торгівлі та комунікацій. Серед його завдань – координація роботи щодо виконання угоди про асоціацію між Україною та ЄС. З 2020 року департамент очолює Владислава Магалецька.

Законодавча база:

До базових законів у галузі можна віднести закон України “Про захист рослин” 1998 року (остання правка внесена у 2015 році) і закон України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин” 2018 року (остання правка внесена у 2023 році).

На законодавчому рівні за реалізацію положень цієї глави відповідають комітет ВРУ з питань аграрної та земельної політики та комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Механізми громадського контролю

При міністерствах аграрної політики та охорони здоров’я функціонують громадські ради, що працюють для сприяння врахуванню громадської думки під час формування та реалізації державної політики. Серед авторитетних громадських організацій із компетенцією у галузі:
ВГО “Споживча Довіра”
Центр Експертиз ТЕСТ”