Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд стейкхолдерів | Глава 27. Навколишнє середовище

Інституції та законодавча база

Урядова координація: 

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України є головним органом виконавчої влади, відповідальним за політику захисту навколишнього середовища. Було утворено у 2020 році після реорганізації Міністерства енергетики та захисту довкілля України. Очолює міністерство з квітня 2022 року Руслан Стрілець. Євген Федоренко обіймає посаду заступника міністра з питань європейської інтеграції. У структурі міністерства функціонує управління європейської інтеграції, поділене на відділ аналізу європейського законодавства та відділ імплементації європейського законодавства.

Також до складу міністерства захисту довкілля входять такі підпорядковані органи як Державне агентство лісових ресурсів України, Державна екологічна інспекція України (функціонує з 2010 року), Державне агентство України з управління зоною відчуження, Державна служба геології та надр та Державне агентство водних ресурсів.

Європейська Комісія очікує від України призначення органу, відповідального за управління та контроль державних витрат на сільське господарство, незалежного від органу управління.

Законодавча база:

Базовий закон України “Про охорону навколишнього природного середовища” (1264 – 12) був прийнятий у 1991 році. З того часу у нього вносились численні правки, останні з них – у 2022 році. У 2019 році була прийнята стратегія державної екологічної політики України на період до 2030 року.

На законодавчому рівні захистом навколишнього середовища опікується комітет Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування, очолюваний нардепом Олегом Бондаренко. 

Механізми громадського контролю

У складі Міністерства функціонує Громадська рада.Серед найвпливовіших громадських організацій у сфері захисту навколишнього середовища:
Екодія
Українська кліматична мережа
Зелена хвиля
Екологія Право Людина (ЕПЛ)
Національний екологічний центр України