Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд стейкхолдерів | Глава 31. Зовнішня політика, політика безпеки та оборони

Інституції та законодавча база

Урядова координація: 

Наближення України до ЄС у рамках цієї глави координує два найвищих урядових органи — Міністерство оборони України та Міністерство закордонних справ.

З 2013 року міністерство оборони очолює Рустем Умєров. Заступником міністра оборони з питань європейської інтеграції є Анатолій Петренко. У структурі міністерства функціонує департамент міжнародного оборонного співробітництва.

Основним урядовим органом, відповідальним за зовнішню політику є Міністерство зовнішніх справ. Очолює установу з 2020 року Дмитро Кулеба. У складі міністерства функціонує Департамент ЄС і НАТО, а також Департамент міжнародної безпеки та військово-технічного співробітництва.

Координацією забезпечення кібербезпеки в Україні займається Національний координаційний центр кібербезпеки, робочий орган Ради Національної Безпеки та Оборони. 

Законодавча база:

Правова база цієї глави acquis переважно пов’язана з міжнародними угодами та договорами.

Втім, ключовим українським законом, що визначає засади зовнішньої політики та національної безпеки в Україні є закон “Про засади внутрішньої і зовнішньої політики” (№ 2849-IX), прийнятий у 2014 році. Останні правки вносились у нього у 2022 році.

Механізми громадського контролю

При міністерстві оборони та закордонних справ працюють громадські ради – колегіальні виборні консультативно-дорадчі органи.Найвпливовішими громадськими організаціями із компетенцією у галузі є
Інститут Євроатлантичного Співробітництва
Український центр європейської політики
Центр “Нова Європа”
“Українська призма”
Національний інститут стратегічних досліджень