Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд стейкхолдерів | Глава 14. Транспорт

Урядова координація:

Створене у 2022 році міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України (шляхом об’єднання двох міністерств – міністерства інфраструктури та міністерства розвитку громад) є головним урядовим органом, відповідальним за транспортну інфраструктуру в Україні. Зокрема, міністерство відповідальне за національні та міжнародні перевезення, відносини з міжнародними організаціями та підготовку стратегічних та планових документів. Очолює міністерство Олександр Кубраков, який також обіймає посаду віцепрем’єр-міністра з відновлення України. Заступником міністра з питань європейської інтеграції є Анна Юрченко

У структурі міністерства діє Директорат стратегічного планування та європейської інтеграції. Підтримкою міністерства у реалізації реформи (зокрема, підготовкою стратегії реформування та залученням інвестицій) транспортної галузі займається Команда підтримки реформ (RST), що фінансується ЄС і співпрацює із чиновниками міністерства.

Міністерство інфраструктури спрямовує діяльність ряду центральних органів виконавчої влади:

Державіаслужба України – орган технічного регулювання, що займається реалізацією державної політики у сфері цивільної авіації та використання повітряного простору України, а також організацією використання повітряного простору України.

Державне агентство автомобільних доріг України (Укравтодор) — центральний орган виконавчої влади, забезпечує реалізацію державної політики у сфері дорожнього господарства та управління автомобільними дорогами. З 2023 року структура була перетворена на Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України. На установу були покладені функції, пов’язані з реалізацією проєктів відбудови країни.

Адміністрація морських портів України займається управлінням та ефективним використанням державного майна у морських портах країни, а також створенням механізмів для залучення інвестицій у портову інфраструктуру

Адміністрація судноплавства (Державна служба морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України) реалізує державну політику у сферах морського та внутрішнього водного транспорту та судноплавства.

Державною політикою щодо безпеки на різних видах транспорту опікується Державна служба України з безпеки на транспорті, створена у 2014 році після злиття кількох відомств. 

Державне агентство інфраструктурних проєктів України займається реалізацією державної політики у сфері розвитку, будівництва, реконструкції та модернізації інфраструктури авіаційного, морського та річкового транспорту.

Законодавча база:

На рівні законодавчої гілки влади профільним органом, який займається розробкою та оцінкою транспортних законопроєктів є Комітет ВРУ з питань транспорту та інфраструктури.

Національна транспортна стратегія (до 2030 року) була прийнята у 2018 році. План заходів на реалізацію Стратегії був затверджений у 2021 році. 

Механізм громадського контролю:

Консультації міністерства інфраструктури з громадськістю відбуваються за допомогою Громадської ради при Міністерстві інфраструктури України. Вона працює з 2011 року.

Серед провідних громадських організацій із аналітикою у сфері транспортної політики:
Центр транспортних стратегій
CEDOS
Пасажири Києва