Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд стейкхолдерів | Глава 29. Митний союз

Інституції та законодавча база

Урядова координація:

Основним органом регуляції митної політики є Державна митна служба України – центральний орган виконавчої влади, що утворився у 2019 році після реорганізації Державної фіскальної служби. Діяльність служби координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів. Виконувачем обов’язків голови служби в Україні є Сергій Звягінцев.

Управління міжнародної співпраці забезпечує міжнародне співробітництво з питань митної справи в Державній митній службі України. Зокрема управління здійснює міжнародне співробітництво у сфері європейської інтеграції України. У тому числі співробітництво з такими міжнародними програмами ЄС як Європейське бюро з питань боротьби з шахрайством (OLAF) і Місія Європейської Комісії з надання допомоги в питаннях кордону України та Республіки Молдова (EUBAM).

Законодавча база:

Серед базових законів,  що визначають митну політику України варто виділити закон “Про державний кордон України” 1992 року та закон “Про прикордонний контроль” 2010 року. В обидва законопроєкти вносились численні правки, зокрема пов’язані з наближенням до політик ЄС.

Центральним законодавчим органом, що здійснює митну політику є Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. Його очолює нардеп Данило Гетманцев.

Механізм громадського контролю Консультації установи з громадськістю відбуваються за допомогою Громадської ради при Державній митній службі. Серед українських громадських організацій, що мають експертизу у сфері митної політики:
Інститут економічних досліджень та політичних консультацій
CASE Україна
Європа без бар’єрів
Європейська бізнес Асоціація”