Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд стейкхолдерів | Глава 26. Освіта та культура

Інституції та законодавча база

Урядова координація:

Центральним урядовим органом, який координує систему освіти є міністерство освіти та науки України. З березня 2023 року міністерство очолює Оксен Лісовий. У складі міністерства функціонує Директорат європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик. Його очолює Альбіна Цятковська. Серед завдань Директорату – забезпечення відповідності державної політики Угоді про асоціацію з ЄС, а також взаємодії та співробітництва з відповідними інституціями Європейського Союзу. У складі Директорату функціонує Експертна група з європейської інтеграції.

Натомість питання культури на урядовому рівні координує Міністерство культури та інформаційної політики України. Ростислав Карандєєв наразі є виконуючим обов’язки міністра. Посаду заступника міністра з питань європейської інтеграції займає Тарас Шевченко.

Законодавча база:

Базовим законом про середню освіту в Україні є закон № 3491-д 2017 року, який запустив в Україні реформу Нової української школи, яка будує українську шкільну освіту згідно з підходами, розповсюдженими в європейських країнах.

Базовий закон про вищу освіту був прийнятий у кінці 2014 року. З того часу у нього вносились численні правки. Одним із завдання закону була інтеграція вищої освіти України до Європейського простору вищої освіти. З 2015 року Україна є учасницею Болонського процесу, спільного простору вищої освіти.

Важливим для наближення до ЄС стало прийняття закону про освіту дорослих (№ 7039) у 2022 році, яке наблизило Україну до запровадження принципів longlife learning.

Однією із 7 рекомендацій ЄС для набуття членство було виконання вимог щодо зміни законодавства про національні меншини. Законопроєкт на виконання цих вимог був ухвалений у вересні 2023 року.

Ключовим законодавчим органом у сфері освіти є Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, який очолює депутат Сергій Бабак.

Механізм громадського контролю

Консультації міністерства освіти з громадськістю відбуваються за допомогою Громадської ради при міністерстві. Громадська рада також  функціонує при міністерстві культури та інформаційної політики.Найвпливовішими українськими громадськими організаціями з експертизою в освіті є:
Смарт-освіта
EdCamp
ПроСвіт