Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд стейкхолдерів | Глава 25. Наука та інновації

Інституції та законодавча база

Урядова координація:

Міністерство освіти та науки України (МОН) є центральним урядовим органом, який координує галузь науки. З березня 2023 року міністерство очолює Оксен Лісовий. У складі міністерства функціонує Директорат європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик. Його очолює Альбіна Цятковська.

Безпосередньо із науковою роботою пов’язана діяльність Директорату науки та інновацій під керівництвом генерального директора Ігоря Таранова та головного управління із реалізації політик у сфері науки та інновацій під керівництвом Олега Хименка. У складі управління функціонує експертна група з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору. 

Директорат науки та інновацій – самостійний структурний підрозділ апарату МОН, який утворено для виконання завдань, пов’язаних із забезпеченням формування та реалізації державної політики у сферах науки, наукової, науково-технічної діяльності, інноваційної діяльності. Одне із законодавчо визначених завдань установи – розроблення документів державної політики та проєктів актів законодавства, що забезпечують інтеграцію України до світового та Європейського дослідницького просторів. 

Політикою впровадження досліджень і інновацій (R&I) на урядовому рівні з 2017 року також займається Національна рада України з питань розвитку науки та технологій – консультативно-дорадчий орган при Кабінеті Міністрів, що сприяє взаємодії представників наукової громадськості, органів виконавчої влади та реального сектора економіки у формуванні та реалізації єдиної державної політики.

Наближенню України до ЄС також сприятиме відкриття в Україні офісу програми “Горизонт-Європа”, яке заплановане до кінця 2023 року. МОН повідомляє, що робота Офісу “сприятиме формуванню та реалізації нових наукових та інноваційних проєктів в межах програми ЄС з досліджень та інновацій «Горизонт Європа»”, а також “подальшій інтеграції України до Європейського Союзу та європейського дослідницького простору”.

Деякі проєкти, пов’язані з інноваціями в Україні координують інші міністерства. Так управління інтелектуальної власності та інновацій міністерства економіки координує проєкт смартспеціалізації промисловості у регіонах України, запроваджений та підтриманий Європейським Союзом. А міністерство цифрової трансформації займається спільними з ЄС проєктами у сфері цифрових технологій і штучного інтелекту.

Законодавча база:

Базовий закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність» був прийнятий 26 листопада 2015 року на заміну попередньому Закону, що діяв з 1991 року. З 2015 року у нього вносились численні правки. Зокрема, правки, внесені у жовтні 2022 року, щодо Національного фонду досліджень України, мали на меті забезпечити ефективну участь Фонду у міжнародному науково-технічному співробітництві, зокрема у наукових програмах ЄС.

Ключовим законодавчим органом у сфері науки є Комітет Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, який очолює депутат Сергій Бабак.

Механізм громадського контролю Консультації міністерства освіти та науки з громадськістю відбуваються за допомогою Громадської ради при міністерстві.