Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд стейкхолдерів | Глава 5. Державні закупівлі

Урядова координація: 

Найвищим урядовим органом, що регулює питання, пов’язані з державними закупівлями є Міністерство економіки України. У складі міністерства функціонує Департамент сфери публічних закупівель та конкурентної політики, який очолює Ганна Мєдвєднікова. Для укладання всіх контрактів на суму, що перевищує 50 000 грн. українське законодавство зобов’язує будь-які державні структури користуватись системою електронних закупівель ProZorro.

Також у системі контролю за державними закупівлями в Україні залучені такі установи як Рахункова палата, Антимонопольний комітет України, Державна аудиторська служба та Державна казначейська служба України (ДКСУ). Так Рахункова палата здійснює контрольно-аналітичну та експертну діяльність, яка забезпечує єдину систему контролю за виконанням державного бюджету і бюджетів державних цільових фондів. Антимонопольний комітет України виконує функцію органу оскарження щодо порушення законодавства у сфері закупівель. Державна аудиторська служба України забезпечує формування і реалізує державну політику у сфері державного фінансового контролю. А Державна казначейська служба України здійснює оперативний контроль закупівель при реєстрації та оплаті договорів.

Законодавча база:

Базовий закон про публічні закупівлі (№ 922) був ухвалений у 2016 році. Останній раз правки до нього вносились у 2022 році. 

Механізми громадського контролю

До громадських організацій із компетенцією у сфері державних закупівель належать:
Transparency International Ukraine
Київська школа економіки
Інститут економічних досліджень та політичних консультацій