Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд стейкхолдерів | Глава 9. Фінансові послуги

Інституції та законодавча база

Основні функції щодо регулювання фінансового сектору в Україні здійснюють Національний Банк України та Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. НБУ як центральний банк України має повноваження видавати ліцензії суб’єктам, які мають намір здійснювати страхову діяльність.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб займається захистом прав і законних інтересів вкладників банків, а також зміцненням довіри до банківської системи України.

Найвищим урядовим органом, що займається фінансовою політикою є Міністерство фінансів України. З 2020 року його очолює Сергій Марченко.

Законодавча база:

Центральним законодавчим органом у галузі є Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики. Його очолює нардеп Данило Гетманцев.

Базовий закон про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг був прийнятий у 2002 році. Останні зміни до нього були внесені у 2022 році.

Механізми громадського контролю

При Раді Національного банку України функціонує дорадчо-консультативний орган Вища експертна рада, у складі якої своєю чергою — Комітет громадських організацій.