Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд стейкхолдерів | Глава 23. Судова влада та основні права

Інституції та законодавча база

Урядова координація: 

Двома ключовими органами судового управління в Україні є Вища рада правосуддя та Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ). ВККСУ відповідальний за відбір і кваліфікаційне оцінювання суддів. У той час як ВРП – за забезпечення незалежності судової влади, її підзвітності перед суспільством, формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, додержання законів України та професійної етики.

Конституційний Суд України є єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні, який забезпечує верховенство Конституції України як основоположного закону. А Верховний суд – найвищим судом у системі судоустрою України, який забезпечує єдність судової практики

Офіс Генерального прокурора є вищим органом прокуратури, який координує діяльність усіх органів прокуратури.

Найвищим органом прокурорського самоврядування є Всеукраїнська конференція прокурорів. Вона призначає членів органів прокурорського управління – Ради прокурорів та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП). Рада прокурорів займається призначенням прокурорів на керівні посади, а також захистом незалежності прокурори, тоді як КДКП відповідає за відбір, просування по службі та звільнення прокурорів, а також за проведення дисциплінарних проваджень.

Законодавча база:

Парламентський контроль за додержанням конституційних прав та свобод людини в Україні здійснює Уповноважений Верховної Ради України з прав людини (омбудсмен). Наразі цю посаду займає Дмитро Лубінець.

Комітет з питань правової політики є основним законодавчим органом у галузі.

У 2023 році був затверджений Комплексний стратегічний план реформування органів правопорядку як частини сектору безпеки і оборони України на 2023-2027 роки, ключовий документ, що визначає напрямок реформування органів правопорядку.

Механізми громадського контролю

Діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів в Україні сприяє громадська рада доброчесності, у яку входять представники правозахисних громадських об’єднань та інші фахівці у сфері.

Серед впливових громадських організацій з експертизою у галузі:
Фундація DEJURE
Центр політико-правових реформ
Українська гельсінська спілка з прав людини
ZMINA. Центр прав людини