Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Огляд стейкхолдерів | Глава 17. Економічна та монетарна політика

Інституції та законодавча база

Урядова координація: 

Формування економічної політики в Україні спільно координується між Міністерством фінансів, Міністерством економіки та Національним банком України. Міністерство фінансів при цьому відповідає за фіскальну політику, а міністерство економіки – за економічне прогнозування та ширшу економічну політику. НБУ своєю чергою відповідальний за здійснення монетарної політики.

Міністерство фінансів України з 2020 року очолює Сергій Марченко. Юрій Драганчук є заступником міністра  питань європейської інтеграції. У складі міністерства функціонує Управління європейської та євроатлантичної інтеграції.

Міністром економіки України та першим віцепрем’єр-міністр наразі є Юлія Свириденко. В апараті міністерства функціонує Департамент економічного співробітництва з Європейським Союзом та країнами світу. 

Головою Національного Банку станом на сьогодні  є Андрій Пишний. 

Законодавча база:

Комітети Верховної Ради України з питань економічного розвитку та з питань фінансів, податкової та митної політики є центральними законодавчим органом у галузі.

Закон про Стратегію монетарної політики Національного банку України був прийнятий у 2018 році. Останні зміни до нього вносились у 2022.

Механізми громадського контролю

При Раді Національного банку України функціонує дорадчо-консультативний орган Вища експертна рада, у складі якої своєю чергою – Комітет громадських організацій.

Громадянські ради функціонують у складах міністерства фінансів і міністерства економіки.Серед впливових громадських організацій і аналітичних центрів з експертизою у галузі:
Інститут економічних досліджень та політичних консультацій
CASE Україна
Центр економічної стратегії
Національний інститут стратегічних досліджень